Trufelkowy świat

czwartek, 29 maja 2014

Babka cytrynowa


Pogoda zrobiła nam się deszczowa, dlatego nie pozostało nam nic jak upiec pyszną babkę.
Wyszła mega cytrynowa, mokra, a zarazem puszysta.
Wyszło po prostu pysznie! :)
Zapraszam!




Składniki:
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 szkl cukru pudru

3/4 kostki margaryny lub 200 g masła
1,5 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duża cytryna 
6 łyżeczek syropu z cytrynek z rumem ETERNO

Wykonanie:
Cytrynę sparzyć. Skórkę zetrzeć, sok wydusić, wszystko wymieszać z syropem z cytrynek z rumem.
Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać masło lub margarynę i dalej mieszać mikserem na puszystą masę. Dodać sok, syrop i skórkę z cytryny.
Mąkę przesiać, razem z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do masy, mieszać mikserem na średnich obrotach.
Białka ubić z solą osobno i połączyć z ciastem. Wymieszać delikatnie łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.




4 komentarze:

Smacznego!