Trufelkowy świat

piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Dzisiaj jest mój pierwszy raz z mazurkiem.
Wybrałam wersję kajmakową :).
Ozdabianie sprawiło mi bardzo dużo przyjemności, dlatego zaraz startuję z drugą porcją :).


Składniki:
1,5 szkl mąki tortowej
125 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego Bourbon Vanille
1 jajko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
masa kajmakowa - ok 1/2 puszki
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
3 rządki czekolady gorzkiej
otarta skórka z pomarańczy

posypki kolorowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. Posiekać na drobno, dodać jajko i wodę. Wszystko wymieszać ręką na jednolitą masę. Schłodzić w zamrażarce ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto - kształt wg uznania :).
Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Ostudzić.
Masę kajmakową rozsmarować na cieście.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną zrobić napis/wzorki wg uznania.
Przyozdobić wiórkami, skórką, posypką i płatkami migdałowymi.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!