Na szczęście już trochę sprawy zaczynają się układać i do Was wróciłam.
Dzisiaj mam dla Was ciacho - dokładniej ciemny biszkopt, jabłka, masa budyniowa, migdały... Jednym słowem przepysznie! :)
Inspiracją dla mnie był przepis z bloga: niebonatalerzu.
Składniki: /biszkopt
6 jaj (osobno żółtka i osobno białka)
3/4 szkl mąki tortowej
3 łyżki kakao ciemnego
3/4 szkl cukru
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i żółtka.
Następnie dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Składniki:/ poncz
herbata lub kawa (filiżanka)
kieliszek wódki
Wykonanie:
Gorącą kawę lub herbatę wymieszać z wódką. Skropić najpierw pierwszą część biszkoptu, a pod koniec szykowania ciasta drugą.
Składniki: /jabłka
7 jabłek
1/4 szkl cukru
galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem ok 5-10 minut. Pod koniec dodać galaretkę.
Chwilę ostudzić. Wylać na biszkopt nasączony ponczem.
Składniki:/ masa budyniowa
750 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
1 łyzka mąki tortowej
4 łyzki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
1/2 kostki masła
żółtko
Wykonanie:
Ugotować budyń - szklankę mleka wymieszać z mąkami i żółtkiem. Resztę zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym. Dalej gotować jak budyń.
Przestudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń i mieszać mikserem.
Wylać na masę z jabłek.
Wyłożyć drugi biszkopt i skropić go pozostałą częścią ponczu.
Składniki:/ polewa
70 g masła
mniej niż 1/2 szkl cukru pudru
3 łyzki kakao
2 łyżki mleka
dodatkowo:
migdały
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i mleko. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać kakao. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Polać biszkopt.
Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! :)
na biszkopt:
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf
na biszkopt:
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf
Wspaniałe to ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję:)
Usuńbardzo fajny pomysł, ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńpysznie komponuje się z tym ponczem z wódką :D
Usuńale musi być dobre :)
OdpowiedzUsuń:) :*
Usuńa co z tym masłem z masy budyniowej
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za zauważenie mojego niedopatrzenia. Masło oczywiście ucieramy i stopniowo dodajemy do niego budyń.
UsuńBłąd w poście już poprawiłam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
a można ugotować normalny budyń ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWtedy gotujemy budyń z półtorej porcji.
Pozdrawiam serdecznie! :)