Trufelkowy świat

wtorek, 15 kwietnia 2014

Konkursowa baba :) - pomarańczowy baran z posypką migdałową

Za oknem znowu deszcz. Głowa mi pęka :(... Nie lubię tego.

Ale mam dla Was dzisiaj mojego konkursowego barana pomarańczowego z polewą i posypką migdałową.
Prosty, pyszny, rozpływający się w ustach.

Składniki:
150 g masła
7 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
3 jajka
150 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1/4 puszki masy kajmakowej (u mnie z nutką truflową)
3 łyżki mleka
migdały (płatki lub kruszone)

Wykonanie:
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem, dodać  sól, otartą skórkę z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku i z każdym ucierać pół minuty. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać łyżką stopniowo z masą maślano-jajeczną.
Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto ostygnie szykujemy polewę.
Masę kajmakową wymieszać na jednolitą masę z mlekiem. Polać babkę. Oprószyć migdałami.
Gotowe! :)


Szybka, pyszna, aromatyczna, mokra w środku - idealna na zbliżające się święta, może ktoś się skusi :)??




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!