Trufelkowy świat

wtorek, 29 kwietnia 2014

Drożdżówka z serem i rodzynką

Witam! Majówka tuż tuż, macie jakieś plany na majowe wieczory?
My zaczniemy od grilla, a pomogą nam w tym pyszne produkty od rodzinnej firmy Eterno, które dzisiaj do mnie zawitały. Firma Eterno tworzy produkty z wielką starannością i według tradycyjnych i oryginalnych, własnych receptur.
Jest pysznie, zdrowo i kolorowo :).


W paczce znalazły naturalne przetwory i syropy:
- cytrynki z rumem - pierwszy produkt Eterno, od którego się wszystko zaczęło :)
- konfitura CARSKA - figa z makiem
- konfitura owocowa z migdałami
- żurawina z pigwą
- syrop z czarnego bzu
- syrop cytrusowy z anyżem
- chrzan z żurawiną
- grillowy rarytas z czosnkiem 

- grillowy rarytas z czarnymi oliwkami
- piękna torba na zakupy



Już nie mogę doczekać się degustacji, te słoiczki zachwycają nie tylko wyglądem, ale również smakiem.
Dlatego będziemy czarować w kuchni... :)

Wracając do tematu drożdżówki z serem i rodzynką już dzielę się z Wami przepisem:)


Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1/2 kostki drożdży (50g)
1 jajka
2 żółtka
100 g masła + 1 łyżka oleju (roztopić i przestudzić)
1 szkl ciepłego mleka
3/4 szkl cukru + 1 łyżka
szczypta soli


dodatkowo:
ser biały (z wiaderka jak na sernik)
1 opakowanie rodzynek
skórka z cytryny
4 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:
60 g masła schłodzonego
100 g mąki tortowej
3 łyżki cukru

 
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Masło roztopić z olejem i ostudzić.
Jajko i żółtka ubić mikserem z cukrem. Do osobnej miski przesiać mąkę i dodać sól. Dodać pozostałe składniki (drożdże, wymieszane jajka z cukrem, roztopione masło z oliwą, ciepłe mleko). Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić ser. Zmiksować go ze skórką z cytryny i cukrem. Na końcu wymieszać z rodzynkami.
Po ok 20 minutach wymieszać ponownie ciasto łyżką.
Odstawić jeszcze na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę. Przesiać mąkę, dodać masło i cukier. Wyrobić kruszonkę.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto, na nie ser i kruszonkę. Piec w temperaturze 180-190 stopni ok 35-40 minut.
Całość wg uznania polać lukrem albo obsypać cukrem pudrem :).
Smacznego!

1 komentarz:

  1. O kurcze, ale fajny zestaw dostałaś! :D A drożdżówka wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)