Trufelkowy świat

piątek, 21 marca 2014

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Za oknem wiosna, ponad 20 stopni na termometrach, niestety nastrój mało wiosenny, za bardzo tęskni się za Ukochanym, za domem, za własną kuchnią...
Jeszcze 10 dni, bez dzisiejszego i siuuup, jedziemy daleko stąd.. A 67 dni za nami.
To była moja najdłuższa rozłąka z moim P. :(
Dlatego nie jest tak łatwo... Ale jeszcze trochę i już nigdzie się nie ruszam z Szamotuł na tak długi czas sama!:)).




Dzisiaj na pocieszenie, pocieszamy się z Karoliną butelką dobrego wina i popcornem z lodami :) - pyszne połączenie na smutki - polecam! :)

Wróćmy do tematu postu - tort naleśnikowy ze szpinakiem, niestety doczekał się tylko sesji w całości, nie rozkrojony, ale tak to bywa, wszystko robione w przerwę, brzuszki głodne, no i tak wyszło :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
 
1 jajko
szkl mąki  
szkl mleka  
szczypta soli

Wykonanie:
 
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i porządnie wymieszać trzepaczką lub za pomocą miksera :). Jeżeli chcemy cieńsze naleśniki, dodać więcej mleka. Kwestia gustu :). Rozgrzać patelnię z kropelką lub dwoma oliwy. Smażyć z obu stron.

Składniki na szpinak:

szpinak w liściach mrożony
ząbek czosnku
odrobina śmietanki

kilka kropel oliwy z oliwek
 
sól  
pieprz

Wykonanie:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać szpinak. Można też dodać odrobinę wody, dusić pod przykrywką do czasu, aż będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, sól i pieprz. Dusić ok 10 minut pod przykryciem.

Gotowe naleśniki układać w okrągłym naczyniu i przekładać szpinakiem.
Kroić jak tort lub zjeść na pół jak my to zrobiłyśmy :)
Jeśli macie więcej czasu (my niestety nie miałyśmy) warto torcik zapiec ok 10 minut w piekarniku.
Smacznego :)!




2 komentarze:

Smacznego!