Trufelkowy świat

poniedziałek, 17 lutego 2014

drożdżowe pizzerinki w towarzystwie szpinaku i sera typu feta

Witam Was Kochani!
Dzień za dniem leci, od jutra jeszcze tylko (?! albo aż) 41 dni do wyjazdu. Cały czas odliczam, chyba przez to jeszcze bardziej mi się dłuży :(.
A tak bardzo mocno już tęsknię za moim P. ;*, za domem, za moim blenderem :).
Mam już mnóstwo pomysłów - kulinarnych i nie tylko, co będzie jak zajadę do domu:). 
Ale o tym po powrocie.
Na początek chcemy pojechać na weekend w jakieś ładne, romantyczne miejsce koło Poznania (może ktoś coś wie,kojarzy?:))
Jutro w końcu dzień wolnego! Uff pośpię sobie do 8, o ile sama się wcześniej nie obudzę.
Nadal ćwiczę, może nie każdego dnia, ale ok 5 razy w tygodniu udaje się :).

W skrócie co się działo od ostatniego posta?
Była pyszna czekolada z lodami i ciasteczkiem migdałowym w uroczej kawiarence Gerlach.

  
A tak to była niestety tylko praca i praca.
W między czasie Emma u nas pospała trochę słodko.
 
Jeszcze walentynkowałam z moim Ukochanym P. przez Skypa :). Była romantyczna nutka, urocze kartki walentynkowe... A w ogóle to walentynki będziemy mieć każdego dnia, bo każdego dnia powinno się okazywać swoje uczucia. Powinniśmy się każdego dnia kochać i szanować. <3 br="">

To przejdę teraz do przepisu na pyszne pizzerinki w towarzystwie szpinaku i sera fety.
Niestety tu w Oberstdorfie nie dostałyśmy jeszcze dobrego sera typu feta, serka grani, porządnej mąki, ani kaszy gryczanej :(.

Składniki na ciasto: (4 pizzerinki)
1,5 szkl mąki tortowej
1,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szkl ciepłej wody
szczypta soli
szczypta cukru
1/4 kostki drożdży
jajko do posmarowania brzegów
pozostałe:
450 g szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 opakowania sera typu feta (pokrojony w drobną kostkę)
oliwa z oliwek
sól
pieprz


Wykonanie:
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać czosnek. Po chwili wyłożyć go na talerzyk. Na tej samej patelni przygotować szpinak. Podsmażać do czasu, aż będzie gotowy. Dodać czosnek, sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę z oliwek, pokruszone drożdże i wodę. Ugniatać ok 10 minut, tak aby ciasto było elastyczne.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 
Uformować cztery pizzerinki. Na każdą z nich wyłożyć szpinak i oprószyć serem typu feta.
Brzegi pizzerinek posmarować jajkiem. 
Piec ok 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Smaczności !!! :))



4 komentarze:

Smacznego!