Dzień za dniem leci, od jutra jeszcze tylko (?! albo aż) 41 dni do wyjazdu. Cały czas odliczam, chyba przez to jeszcze bardziej mi się dłuży :(.
A tak bardzo mocno już tęsknię za moim P. ;*, za domem, za moim blenderem :).
Mam już mnóstwo pomysłów - kulinarnych i nie tylko, co będzie jak zajadę do domu:).
Ale o tym po powrocie.
Na początek chcemy pojechać na weekend w jakieś ładne, romantyczne miejsce koło Poznania (może ktoś coś wie,kojarzy?:))
Jutro w końcu dzień wolnego! Uff pośpię sobie do 8, o ile sama się wcześniej nie obudzę.
Nadal ćwiczę, może nie każdego dnia, ale ok 5 razy w tygodniu udaje się :).
W skrócie co się działo od ostatniego posta?
Była pyszna czekolada z lodami i ciasteczkiem migdałowym w uroczej kawiarence Gerlach.
A tak to była niestety tylko praca i praca.
W między czasie Emma u nas pospała trochę słodko.
Jeszcze walentynkowałam z moim Ukochanym P. przez Skypa :). Była romantyczna nutka, urocze kartki walentynkowe... A w ogóle to walentynki będziemy mieć każdego dnia, bo każdego dnia powinno się okazywać swoje uczucia. Powinniśmy się każdego dnia kochać i szanować. <3 br="">3>
To przejdę teraz do przepisu na pyszne pizzerinki w towarzystwie szpinaku i sera fety.
Niestety tu w Oberstdorfie nie dostałyśmy jeszcze dobrego sera typu feta, serka grani, porządnej mąki, ani kaszy gryczanej :(.
Składniki na ciasto: (4 pizzerinki)
1,5 szkl mąki tortowej
1,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szkl ciepłej wody
szczypta soli
szczypta cukru
1/4 kostki drożdży
jajko do posmarowania brzegów
pozostałe:
450 g szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 opakowania sera typu feta (pokrojony w drobną kostkę)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać czosnek. Po chwili wyłożyć go na talerzyk. Na tej samej patelni przygotować szpinak. Podsmażać do czasu, aż będzie gotowy. Dodać czosnek, sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól,
cukier, oliwę z oliwek, pokruszone drożdże i wodę. Ugniatać ok 10 minut,
tak aby ciasto było elastyczne.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Uformować cztery pizzerinki. Na każdą z nich wyłożyć szpinak i oprószyć serem typu feta.
Brzegi pizzerinek posmarować jajkiem.
Piec ok 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Smaczności !!! :))
pizzerinki, bardzo lubię:D
OdpowiedzUsuń:))
Usuńone są wspaniałe! Aż nabrałam ochoty żeby je zrobić :)
OdpowiedzUsuńi w dodatku są dość szybkie w przygotowaniu :)
Usuń