Trufelkowy świat

środa, 8 maja 2013

Ciasto z masą mandarynkowo-kokosową

Za oknem piękna pogoda się zapowiada, ja niestety jestem zmuszona siedzieć przy biurku i kończyć moją pracę... Ale zanim to zrobię, mam dla Was obiecany przepis. Puszysty, ciemny biszkopt, masa mandarynkowo-kokosowa, kaszka, polewa czekoladowa... Czego chcieć więcej ;-)?


Składniki na biszkopt:
1 szkl mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao z wiatrakiem
6 jajek
1 szkl cukru

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, stopniowo żółtka. Na koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 20 minut w nagrzanym do 180stopni piekarniku. Po upieczeniu ściągam tą cienką warstwę biszkoptu nożem, wtedy lepiej trzyma się masa ;).


Składniki na masę:
1/2 l mleka
6 łyżek kaszki manny
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2-3 puszki mandarynek (odcedzić je i pokroić)
250 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać kaszkę. Ugotować i gorącą wlać na kostkę masła. Miksować, dodać cukier puder, mandarynki i wiórki kokosowe. Ciepłą masę wyłożyć na przestudzony biszkopt.



Składniki na polewę:
70 g masła
mniej niż 1/2 szkl cukru pudru
3 łyzki kakao
2 łyżki mleka 


Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i mleko. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i dodać kakao. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Udekorować ciasto zygzakami.

Ciasto przechowywać w chłodnym, najlepiej w lodówce.
Smacznego:)

9 komentarzy:

Smacznego!