Trufelkowy świat

wtorek, 2 kwietnia 2013

Fale Dunaju w towarzystwie wiśni i biszkoptów

Święta, Święta i po Świętach.
Czy Wam też te Święta tak szybko zleciały?
Jak tam brzuchy pełne i zadowolone? 
Co Wam w te Święta najbardziej smakowało?

Mnie Święta w tym roku zleciały bardzo szybko, brzuszek mam pełny i zadowolony, tylko niestety obudziłam się dzisiaj z zapaleniem gardła, katarem i gorączką. 

Mam dzisiaj dla Was Fale Dunaju z masą budyniową, wiśniami, biszkoptami i śmietaną. Chcecie? 

No to podzielę się z Wami.



Składniki - Ciasto:
1 kostka margaryny
2 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao z wiatrakiem
2 łyżki whisky (ewentualnie inny alkohol lub mleko)
wiśnie drążone 350 g

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać przestudzoną margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Do drugiej części dodać kakao i whisky. Ciemne ciasto wyłożyć "kleksami" na jasne. Na całość ułożyć wiśnie. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 35 minut.





Składniki - Masa budyniowa:
ok 0,7 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
2 łyżki whisky/cytryny
paczka podłużnych biszkoptów

Wykonanie:
Ugotować budyń, przestudzić. Masło ubić mikserem na puch, dodając stopniowo zimny budyń i whisky lub cytrynę. 
Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Na budyń ułożyć biszkopty.

Składniki - Masa kremowa
2 szkl kremówki
3 śmietano-fixy
2 łyżki cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
wiórki kokosowe, płatki migdałów - do posypania

Wykonanie:
Kremówkę ubić z śmietano-fixami i cukrem. Posmarować ciasto. Posypać migdałami i wiórkami kokosowymi.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego



10 komentarzy:

Smacznego!