Trufelkowy świat

sobota, 30 marca 2013

Baba wielkanocna

Z okazji Świąt Wielkanocnych chciałam Wam życzyć wszystkiego najpiękniejszego, dużo smaczności i radości w rodzinnym gronie, żeby spełniły się Wasze marzenia i żeby w kuchni można było znaleźć zawsze coś smacznego.
Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez drożdżowej baby 
Dlatego mam dla Was dzisiaj pyszną babkę drożdżową z bakaliami.


Składniki:
4 żółtka
Ok 1/2 szkl cukru pudru
1 szkl ciepłego mleka
Kostka drożdży
3 szkl mąki tortowej
1/2 kostki margaryny roztopionej
Szczypta soli
Cukier waniliowy z prawidziwą wanilią
Bakalie



Wykonanie:
Zarobić rozczyn. (Drożdże zasypać 3 łyżeczkami cukru, mąką i mlekiem, tak aby otrzymały konsystencję gęstej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, ciepłe mleko, rozczyn i przestudzoną margarynę. Urabiać. Na koniec dodać bakalie (pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki, orzechy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy – wg uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, z początku, ok 15 minut piec z uchylonymi drzwiczkami, po 15 minutach zamknąć drzwiczki i piec jeszcze ok 30 – 35 minut.

Wystudzić i polukrować.
Smacznego 





4 komentarze:

Smacznego!