Bardzo prosty szpinak do przygotowania i jeszcze bardziej smaczny.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku listki (450 gram)
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
0,5 gęstej śmietana12%
sól
pieprz
2 jajka
1 łyżka czubata mąki pszennej
ok 1/6 szklanki mleka
Wykonanie:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnie, dodajemy masło i podsmażamy, mieszając aż się rozmrozi. Do gorącego dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz ,wszystko mieszamy i dalej podsmażamy.
W miseczce mieszamy mąkę z mlekiem, dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do szpinaku i na małym ogniu, mieszając, gotujemy ok 5-7 minut.
Szpinak podajemy z duszonymi ziemniakami lub makaronem :) Można też podawać z jajkiem sadzonym. Smacznego.
1 opakowanie mrożonego szpinaku listki (450 gram)
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
0,5 gęstej śmietana12%
sól
pieprz
2 jajka
1 łyżka czubata mąki pszennej
ok 1/6 szklanki mleka
Wykonanie:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnie, dodajemy masło i podsmażamy, mieszając aż się rozmrozi. Do gorącego dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz ,wszystko mieszamy i dalej podsmażamy.
W miseczce mieszamy mąkę z mlekiem, dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do szpinaku i na małym ogniu, mieszając, gotujemy ok 5-7 minut.
Szpinak podajemy z duszonymi ziemniakami lub makaronem :) Można też podawać z jajkiem sadzonym. Smacznego.
bardzo lubię szpinak, też czasami jadam go w takiej formie:)
OdpowiedzUsuń