Gulasz - trochę krojenia, trochę smażenia i duszenia i gotowe :)
Składniki:
430 gram łopatki wieprzowej
sól, pieprz, sok z cytryny
cebula pokrojona w półksiężyce
2 marchewki
1 pietruszka
5 dużych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarnach
Przygotowanie:
Mięso pokroiłam w kostkę, przyprawiłam świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiłam na pół godzinki. W garnku rozgrzałam olej, podsmażyłam mięsko, po chwili dodałam cebulę i paprykę. Po 10 minutach dodałam marchewkę, pietruszkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Zalałam wodą (Nie za dużo, żeby nie wyszła nam zupa) Dodałam ziele, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Dusiłam ok 45 minut.
Po tym czasie dodałam śmietanki do powstałego sosu.
Podałam z sałatką z ogórków, na którą za chwilkę podam przepis, oraz z duszonymi ziemniakami :)
Super pomysł na szybki obiadek :) Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń