Trufelkowy świat

sobota, 17 listopada 2012

Ciasto z jabłkami, żurawiną i rodzynkami !



Ciasto upieczone z przepisu Kulinarne szaleństwa Margarytki. W smaku jest przepyszne, połączenie żurawiny z resztą składników było strzałem w dziesiątkę :)! składniki:

200 gram miękkiego masła

2 szkl mąki tortowej

3 jajka

1 szkl cukru pudru

200 gram kwaśnej śmietany 18% - tej gęstej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 duże jabłka

1/2 szkl suszonej żurawiny

1/2 szkl rodzynek

2 łyżki brązowego cukru




Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć na gładką masę z cukrem - ja ucierałam ręcznie, ponieważ nie miałam pod ręką miksera:P - i wyszło bardzo dobrze:) Dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem i śmietanę. Do gęstego ciasta dodać rodzynki, żurawinę i połowę orzechów. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy lub mniejszej blaszki (24x24).Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone jabłka, posypać brązowym cukrem.



Piec ok 1 godziny w 170-190 stopni do suchego patyczka:) Smaczności !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!