Ciasto upieczone z przepisu Kulinarne szaleństwa Margarytki. W smaku jest przepyszne, połączenie żurawiny z resztą składników było strzałem w dziesiątkę :)! składniki:
200 gram miękkiego masła
2 szkl mąki tortowej
3 jajka
1 szkl cukru pudru
200 gram kwaśnej śmietany 18% - tej gęstej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jabłka
1/2 szkl suszonej żurawiny
1/2 szkl rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem - ja ucierałam ręcznie, ponieważ nie miałam pod ręką miksera:P - i wyszło bardzo dobrze:) Dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem i śmietanę. Do gęstego ciasta dodać rodzynki, żurawinę i połowę orzechów. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy lub mniejszej blaszki (24x24).Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone jabłka, posypać brązowym cukrem.
Piec ok 1 godziny w 170-190 stopni do suchego patyczka:) Smaczności !
200 gram miękkiego masła
2 szkl mąki tortowej
3 jajka
1 szkl cukru pudru
200 gram kwaśnej śmietany 18% - tej gęstej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jabłka
1/2 szkl suszonej żurawiny
1/2 szkl rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem - ja ucierałam ręcznie, ponieważ nie miałam pod ręką miksera:P - i wyszło bardzo dobrze:) Dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem i śmietanę. Do gęstego ciasta dodać rodzynki, żurawinę i połowę orzechów. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy lub mniejszej blaszki (24x24).Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone jabłka, posypać brązowym cukrem.
Piec ok 1 godziny w 170-190 stopni do suchego patyczka:) Smaczności !
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń