Uwielbiam takie wieczory i uwielbiam jesienne ciasta.
Składniki na ciasto:
4 marchewki
2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka otarta z jednej pomarańczy
3/4 szkl oleju rzepakowego
4 jajka
1 szkl cukru trzcinowego
Składniki na polewę:
150 g sera mascarpone
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
dodatkowo:
płatki migdałowe
Wykonanie:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę z cukrem, stopniowo dodać olej, na koniec startą skórkę z pomarańczy.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę z dodatkami, cały czas miksując.
Do ciasta dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ciasto ostygnie, przygotować polewę.
Mascarpone zmiksować z sokiem z pomarańczy i skórką.
Gotową polewą posmarować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
pyszne,aromatyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńkocham ciasto marchewkowe <3
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam jesienne ciasta. Szczególnie marchewkowe, mmm... :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest niesamowicie smaczne.
OdpowiedzUsuń