Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pierogi z jagodami.
Sama jestem fanką wszystkich pierogów domowej roboty, przekonałam też do nich mojego Męża, który wcześniej za nimi, aż tak nie przepadał.
A dziś sam nawet urabia mi ciasto!Przepis na ciasto mam jeden ulubiony, który wykorzystuje prawie do wszystkich pierogów.
Zapraszam!
Składniki na ciasto pierogowe:
600 g mąki tortowej
ok szkl ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
ok 1/2 kostki miękkiego masła
Składniki na farsz jagodowy:
litr jagód
łyżka mąki tortowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać,
dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę.
Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 5-10 minut.
Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia.
Jagody opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z łyżką mąki.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą wałkować, wykrawać kółka szklanką, dodać farsz jagodowy, zlepić i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
Gotować do wypłynięcia.
Podawać z ubitą śmietanką kremówką.
Jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można posypać delikatnie cukrem lub wanilią.
Pierogi domowej roboty mmm... najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi takie z jagodami i śmietaną, smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńEch przypomniał mi się smak lata. Najpierw zbieranie jagód, a potem mama wyczarowuje przepyszne pierogi z jagodami. Twoje wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami to coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuń