Trufelkowy świat

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kurczak w towarzystwie fajity

Dobry Wieczór! Przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale tydzień był zabiegany - nauki przedmałżeńskie - na szczęście za nami - trwały 6 dni, codziennie po 2 godziny, tak więc wracałam z pracy o 18, szybko coś zjeść i na 19 na nauki. W czwartek moja kochana Basia została Mamą - Wojtek jest już z nami - 4100 g i 59 cm. Piękny chłopak! :) Jeszcze raz gratuluję! :) A w sb i nd byliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :).
Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój.
Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby do Was zajrzeć. Jutro i pojutrze nadrabiamy imieniny Andrzejów - Kawka u Dziadka i u przyszłego Teścia. :)
Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni.
Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad!

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej
przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie garść startego sera żółtego
ryż lub tortille (np. Develey)

Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do fajity, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie podsmażyć je na odrobinie oliwy, następnie dodać cebulę, po 5 minutach wrzucić pokrojone w paski papryki i smażyć, tak by zachowały chrupkość. Pod koniec dodać koncentrat i koncentrat pomidorowy. Posypać serem żółtym.
Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą.
Smacznego! :)




2 komentarze:

Smacznego!