Zapraszam!
Składniki na ciasto:
150 g mąki tortowej
75 g masła
otarta skórka z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
3,5 łyżki cukru
3 żółtka
1/2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać skórkę z cytryny, gałkę, cynamon i cukier.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać ręką z mąką i przyprawami. Dodać żółtka i pół łyżki zimnej wody. Wszystko szybko wymieszać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
Składniki na masę jabłkową:
1/2 słoika jabłek prażonych
1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w plasterki
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Wykonanie:
Schłodzone ciasto zwałkować i wyłożyć na okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę.
Podziurkować widelcem.
Dodać jabłka ze słoika oraz pokrojone i przyprawy.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (funkcja góra i dół) 25 minut
Składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijać. Po dodaniu cukru miksować jeszcze ok 2-3 minuty, w międzyczasie dodać mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć z piekarnika, dodać masę bezową i piec jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smacznego!