Trufelkowy świat

piątek, 16 maja 2014

Szarlotka na cytrynowym spodzie z bezą

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę na cytrynowym spodzie, a to wszystko zatopione pod bezą:)?
Zapraszam!

Składniki na ciasto:
150 g mąki tortowej
75 g masła
otarta skórka z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
3,5 łyżki cukru
3 żółtka
1/2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać skórkę z cytryny, gałkę, cynamon i cukier.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać ręką z mąką i przyprawami. Dodać żółtka i pół łyżki zimnej wody. Wszystko szybko wymieszać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.

Składniki na masę jabłkową:
1/2 słoika jabłek prażonych
1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w plasterki
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu


Wykonanie:
Schłodzone ciasto zwałkować i wyłożyć na okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę.
Podziurkować widelcem.
Dodać jabłka ze słoika oraz pokrojone i przyprawy.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (funkcja góra i dół) 25 minut



Składniki na bezę:

3 białka
150 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijać. Po dodaniu cukru miksować jeszcze ok 2-3 minuty, w międzyczasie dodać mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć z piekarnika, dodać masę bezową i piec jeszcze 20 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!