Witajcie po długiej przerwie ! :)
Przerwa wcale nie była przyjemna, mnóstwo nauki, brak czasu
na gotowanie, remont…
Ale na szczęście wszystko zakończyło się małym sukcesem!
PNJN zdany!
PNJN zdany!
Praca licencjacka obroniona:)! I zostałam w końcu licencjatką!
Remont dobiega końca i niedługo się wprowadzamy, w sobotę
spędziłam calutki dzień w kuchni, tego mi brakowało…
Były świeże pszenne bułeczki, rogaliki drożdżowe, jabłecznik
wg Philipa Johnsona, sałatka ziemniaczana inaczej niż zwykle, pyszny rosołek, itd.
:)
Potem jeszcze świętowanie obronionej pracy, a dzisiaj w
końcu mam chwilę czasu na dodanie wpisu z przepisem.
Zacznijmy od jabłecznika wg Philipa Johnsona.
Ciasto jest pełne jabłek, migdałów, orzechów i rodzynek. Jest wilgotne i ma przepyszną posypkę, której byłam ciekawa i miło nią zaskoczona, byłam ciekawa smaku gałki muszkatałowej, którą do tej pory stosowałam jedynie jako dodatek do zupy kalafiorowej i sosu beszamelowego.
Składniki:
ok 7-8 jabłek pokrojonych w kostkę
otarta skórka i sok z jednej cytryny
3 jajka
200 g cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
100 g płatków migdałowych
Składniki na posypkę:
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka cynamowy
Wykonanie:
Jabłka wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny i odstawić.
Jajka, cukier i
cukier waniliowy połączyć i ubijać do uzyskania puszystej masy.
Dodać roztopione masło, mleko, połączyć z przesianą mąką i proszkiem,
cały czas miksując.
Dorzucić orzechy, migdały, rodzynki i jabłka i wszystko
wymieszać łyżką.
Posypać posypką, (cukier, gałkę i cynamon wymieszać).
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, ciasto przelać do okrągłej
formy.
Piec ok 60-70 minut, kiedy wierzch ciasta zacznie się
przypiekać, przykryć go folią aluminiową.
Smacznego!
Ja za szybko ukroiłam ciasto, dlatego ten kawałek mi się
trochę przechylił. Powinno się poczekać, aż ciasto ostygnie :). Następnym razem
będę mniejszym łasuchem!
Pozdrawiam Was i czekajcie na kolejne przepisy.
Buziaki :**
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smacznego!