Wczoraj robiłam mojego pierwszego kurczaka na butelce... Wyszedł przepyszny! Soczysty, z chrupiącą skórką... Pycha!
Składniki:
1 średni kurczak
sól
pieprz
papryka słodka lub ostra
inne ulubione przyprawy
czosnek
butelka piwa 0,5l (oczyszczona z etykietek)
Wykonanie:
Kurczaka natrzeć od zewnątrz i wewnątrz przyprawami. Odstawić na ok 2 godziny. Przygotowane mięso nadziać na butelkę z piwem i wstawić do piekarnika. Piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni. Aby kurczak był soczysty podczas pieczenia podlewać go sosem, który powstaje.
Jeżeli piwo nie wypływa z butelki, dodajemy do niego odrobinę soli.
Kurczaka można urozmaicić poprzez dodanie do formy pokrojonych ziemniaków, posmarowanych oliwą i przyprawionych wg uznania.
Ja podałam kurczaka z duszonymi ziemniakami i surówką z buraczków.
Smacznego! :)
ale mi slinka pociekła, swietnie wyglada i zapewne tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Naprawdę smaczny i prosty w wykonaniu :)
UsuńI jak smacznie wygląda! Wyszedł idealnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńMusiałam mu tylko przed upieczeniem obciąć nogę i dwa skrzydła (będzie na rosołek), bo byłby za duży na naszą dwójkę :))
Pozdrawiam! :)
a uda pieczone akurat są najsmaczniejsze. polecam je zjeść w pierwszej kolejności a z pozostałej piersi [na zimno] zrobić arcyprostą i wybitną w smaku kanapkę z kurczakiem tj. dobrej jakości bagietka, pomidor, sałata, majonez + upieczona kura. w opieczonej chrupiącej bagietce, nawet resztki suchej, zimnej piersi której kiedyś nienawidziłem smakują genialnie
Usuńwspaniały :) na taki obiadek to ja się piszę ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)!
Usuńfajny pomysl na kurczaka :) mozemy obserwować :)
OdpowiedzUsuńpozadrawiamy i zapraszamy do nas ;)
Bardzo chętnie odwiedzę ;)
UsuńPozdrawiam i polecam kurczaka :)
o kurcze! jaki fajny pomysł, podbieram i będę próbować :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny, soczysty i ma pyszną skórkę :)
UsuńPierwszy raz to go zrobiła chyba moja Babcia, niebo w gębie było...
Postanowiłam powtórzyć.. jest naprawdę mega!:)
A jak ci sie miesci butelka w piecu?Mam takie 650ml. piwo i nie chce wejsc do pieca- za wysokie.Uzywasz .33 czy 0.5 lt./
OdpowiedzUsuńJa użyłam o,5 l butelki :)
OdpowiedzUsuńI na najniższym "piętrze" piekłam kurczaka :)
Myślę, że 650 ml na pewno nie wejdzie do pieca:(
Kurczaczek wyszedl dobry ale piwo zostalo w butelce.Co jest nie tak?A moze tak mialo byc?
OdpowiedzUsuńNic tego piwa nie ubylo.Dlaczego?Myslalam ze powinno wyplywac i polewac kurczaka.
UsuńJeżeli piwo nie wypływa trzeba wsypać do butelki odrobinę (małą łyżeczkę) soli. Wspomniałam o tym w przepisie, ponieważ zdarza się że niektóre piwo nie wypływa, ale kiedy doda się łyżeczkę soli, piwo zaczyna natychmiast polewać kurczaka. :)
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń