Trufelkowy świat

sobota, 14 października 2017

Muffiny dyniowe

Sezon dyniowy w pełni!
Była zupa, było ciasto, dzisiaj zapraszam na muffiny!
A Wy do czego używanie dyni? Jakie potrawy robicie najczęściej? Pochwalcie się. :)




Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA
3 łyżki cukru brązowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1/4 szkl oliwy
2 jajka
1 szkl puree z dyni
skórka otarta z dwóch pomarańczy
Składniki na polewę:
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej wg uznania


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać jajka, mleko i oliwę.
Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać, dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę. Zamieszać niedbale.
Ciasto przełożyć do papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut.
Ostudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią wg uznania muffiny.
Na muffinach ułożyłam dodatkowo opłatki w kształcie dyni.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Dlaczego ja jestem na diecie? Tego się nie da oglądać :P. Przepis zapisuję na lepsze czasy.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!