Trufelkowy świat

niedziela, 26 marca 2017

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

Za oknem przepiękna pogoda, słońce przebija się przez okna do domu, w końcu czuć wiosnę w powietrzu! :)
Dlatego dzielę się z Wami szybko przepisem i uciekam na wiosenny spacer. Trzeba korzystać, bo nie wiadomo jak długo taka pogoda się utrzyma.
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto gryczane zainspirowane przepisem Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla. Jest naprawdę pyszne, kasza gryczana na słodko jest naprawdę godna polecenia :).
Zapraszam!


Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
5 jajek
9 łyżek cukru brązowego
120 g mąki tortowej
3/4 kostki masła
150 g gorzkiej czekolady
garść suszonej żurawiny
30 g orzeszków ziemnych solonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Blaszkę posmarować masłem, posypać mąką.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną czekoladę, całość podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady.
W misce ubić jajka, dodać cukier i dalej ubijać na puszystą pianę, stopniowo dodać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać żurawinę i posiekane orzeszki ziemne.
Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Zamiast żurawin i orzeszków dałam płatki migdałowe, dałam czekolade mleczną i łyżeczkę cynamomnu i wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja smakowa. Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne jest to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!