Trufelkowy świat

środa, 29 lipca 2015

Placek na maślance z podwójną porcją kruszonki

Czołem :) !
Dzisiaj na słodko, szybkie ciasto, które pewnie większość z Was zna doskonale.
Zawsze się udaje, idealne w połączeniu z kwaśnymi owocami i słodką kruszonką.
Przepis mam z bloga Smaczna Pyza.

Placek na maślance.



Składniki:

2 szkl mąki tortowej
szczypta soli
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szkl maślanki
2 jajka
1/2 szkl oleju roślinnego
1/2 opakowania cukru waniliowego
Kruszonka:
200 g mąki tortowej

8 łyżek cukru
100 g masła zimnego 
dodatkowo:
agrest
borówka
czerwona porzeczka

Wykonanie:
Najpierw szykujemy kruszonkę. Mieszamy wszystkie składniki, rozcieramy je w rękach na sypką masę. Wkładamy do lodówki.

Następnie w jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, w drugiej maślankę, olej, jajka i cukier waniliowy. Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy krótko mikserem na najwyższych obrotach.
Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40-45 minut.
Gotowe! :)




5 komentarzy:

  1. Cudne ciasto. Wprost idealne na obecnie nam panujące upały. Lubię ciasta na maślance. Dzięki niej jego struktura jest bardzo delikatna i wilgotna, wręcz kremowa. Do tego dodatek sezonowych owoców i czego chcieć więcej? :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  3. wiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!