Trufelkowy świat

środa, 24 lutego 2016

szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami

Dobry wieczór.
Za oknem zimno, mokro i buro...
Już wyczekuję na wiosnę, na pierwsze ciepłe dni, na schowanie kurtek i kozaków do szafy, na postępy budowy naszego gniazdka (taka brzydka pogoda nam to koliduje).
Tymczasem zapraszam Was na szybki obiad.
Wyszło naprawdę smacznie! :)




Składniki:

1 cukinia

1 czerwona papryka
1 starta marchewka
1 puszka pomidorów
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
masło
oliwa z oliwek
1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey)
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
sól
pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 parówki z wysoką zawartością mięsa
4 plastry sera żółtego
ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey)

Wykonanie:
Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić ok 10-15 minut.
Paprykę pokroić w kostkę, cukinię zetrzeć obieraczką do warzyw na paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory z puszki zmiksować blenderem. W drugim garnku podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć paprykę, cukinię i marchewkę, po 5-10 minutach dodać pieczarki oraz czosnek, smażyć jeszcze 5 minut (odłożyć małą miseczkę warzyw do ciasta francuskiego), po czym dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem.
Ciasto francuskie podzielić na 8 części. Parówki i ser przekroić na pół. Na każdym cieście francuskim ułożyć kiełbaskę i plaster sera. Posypać bazylią i dodać odstawione wcześniej warzywa. Zawinąć ciasto i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15 minut.
Podawać z ketchupem oraz ratatujem. Smacznego!




2 komentarze:

Smacznego!