Trufelkowy świat

piątek, 11 lipca 2014

Ryż SyS z sosem pieczarkowym

Zapraszam Was dzisiaj na ryż z groszkiem i marchewką w towarzystwie pieczarkowo-śmietanowego sosu. Wyszło pysznie!
Ryż z groszkiem i marchewką firmy SyS jest świetnym dodatkiem do pysznego, domowego obiadu.


Zrobiony na bazie suszonych warzyw: groszku, marchewki i cebuli.
Pyszne jako nadzienie różnych warzyw, jako dodatek do potrawki, lub śmietanowych sosów.


Składniki:
ryż z groszkiem i marchewką firmy SyS
300 g pieczarek
1 opakowanie śmietanki 12%

cebula
sól (u mnie selerowa SKWORCU)
pieprz
koperek

Wykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.

(Według BABCI:
1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadź do wrzenia.
1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

Według WNUKA
1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.)*
Cebulę i pieczarki pokroić drobno wg uznania, rozgrzać oliwę. Najpierw poddusić cebulę, następnie dodać pieczarki i dusić pod przykrywką ok 15 minut. Dodać śmietankę i dusić jeszcze 5 minut.
Przyprawić wg uznania.
Posypać koperkiem i podawać z ryżem.
Smacznego! :)
*informacja zaczerpnięta ze strony internetowej http://sklep-sys.pl/pl/p/RYZ-Z-GROSZKIEM-I-MARCHEWKA/2

6 komentarzy:

Smacznego!