Trufelkowy świat

środa, 14 lutego 2018

Orkiszowe serduszka

Dzisiaj walentynki, ale ja życzę Wam, abyście kochali się każdego dnia! Żebyście każdego dnia zaskakiwali swoje połówki! :)


Składniki:

2 szkl mąki orkiszowej
200 g masła
5 łyżek cukru brązowego
5 łyżek cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy
dodatkowo:
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, cały czas ucierając.
Następnie dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczy i zagnieść ciasto. Obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.
Każdą część wałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wycinać ulubione kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół) ok 15 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę.
Przestudzone ciasto maczać do połowy w polewie i odstawić, aż polewa zastygnie. Można posypać wiórkami kokosowymi, rodzynkami lub ozdobnymi perełkami.






3 komentarze:

Smacznego!