Trufelkowy świat

poniedziałek, 23 października 2017

Ekspresowe ciastka żytnie

Za oknem brzydka pogoda, złota jesień chyba powoli się kończy.
Ale to nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ekspresowe, zdrowe ciastka żytnie.
Mąka żytnia typ 2000 charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem, powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Mąka żytnia, w porównaniu do mąki pszennej, zawiera dużo więcej błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów. 

Warto używać jej w naszej kuchni, dla naszego zdrowia i dla smaku, bo można z niej przygotować naprawdę fajne rzeczy.



Składniki:
1 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA
100 g masła

1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i siemię lniane. Wymieszać i zagnieść składniki, aż ciasto się połączy. 

Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie zagnieść.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować ciastka wg uznania. 

Piec ok 12 minut. Ostudzić.









5 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie, zapisuję przepis i będę testować ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubie takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wygladaja musze zrobic w najblizszym czasie

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam błyskawiczne przepisy, a ten zapisuję do wypróbowania 🙂

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!