Trufelkowy świat

środa, 22 października 2014

Marchewkowe Love

 Za oknem istna jesień - deszcz, szaro, buro, zimno i ponuro.
Ja już odliczam dni do wiosny, mojej ulubionej pory roku! A tym czasem trzeba sobie jakoś osłodzić te zimne, chłodne wieczory.
Dziś proponuję kawałek marchewkowego ciasto - marchewkowe love... Uwielbiam! :)




Składniki:
3 jajka
1/2 szkl cukru trzcinowego (może być zwykły)
200 ml oleju
2 duże marchewki (u mnie wyszły 3 szklanki, po starciu na grubych oczkach)
1/2 szkl zmielonych orzechów (np. laskowych Skworcu), lub jakiś innych, ulubionych bakalii
2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Jajka wymieszać mikserem na średnich obrotach, dodać cukier, stopniowo olej.
Następnie wrzucić startą marchewkę, orzechy, przesianą mąkę, proszek, sodę i cynamon.
Wymieszać delikatnie łyżką.
Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. (Najlepiej sprawdzić metodą suchego patyczka).



1 komentarz:

Smacznego!