Trufelkowy świat

sobota, 6 września 2014

ciasto dyniowe

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś dyniowego.


Dlatego nie zawahałam się jej użyć w kuchni i zrobiłam ciasto i placuszki.
Pierwsze będzie ciasto...
Pełne dyni i różnych pysznych dodatków.
Zapraszam na kawałek...


Składniki:
3 jajka
3/4 szkl oleju
1 szkl cukru brązowego
2 szkl mąki tortowej
2 szkl startej na małych oczkach i odciśniętej z soku dyni
3 łyżeczki (czubate) kakao naturalnego (np. SKWORCU)
2 łyżeczki (czubate) cynamonu (np. SKWORCU)
1 łyżeczka karobu(np. SKWORCU)
2 łyżeczki błonnika jabłkowego ( np. SKWORCU)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, stopniowa dolać olej, nadal mieszając mikserem na średnich obrotach. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać resztę suchych składników i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać dynię i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!