Trufelkowy świat

czwartek, 10 lipca 2014

Bób gotowany z koperkiem

 Bób - są jego wielcy fani (np. moja Mama) oraz wrodzy, którzy nie tkną go (np. mój P.).
Ja do bobu podchodzę neutralnie. Zjem, przepadam, ale nie uwielbiam.
Najczęściej jem go jako dodatek do obiadu, sałatek, albo w zupie przez ogródek.
Dzisiaj mam dla Was przepis na podstawowy gotowany bób, tak jak przyrządza go moja Babcia.


Składniki:

500 g bobu

woda
pęczek koperku

szczypta soli
masło

Wykonanie:
Do garnka wlać zimną wodę, posolić ją i dodać bób oraz gałązkę kopru.
Od momentu zagotowania, gotować go ok 20 minut, pod przykrywką, aż zrobi się ciemny.
Odcedzić i wymieszać z odrobiną masła i posiekanym koperkiem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!