Trufelkowy świat

niedziela, 8 grudnia 2013

ZUPA krem z kalafiora

Witam w grudniową niedzielę... Za nami wietrzne i śnieżne dni... Na szczęście wiatry ustały, ale burzę śnieżną zaliczyłam, spacer do pracy w ciemnościach ulicy też, prawie jeden poślizg na ulicy, spacer w lesie i ulepienie wielkiego bałwana z moim Ukochanym:). Bałwan większy ode mnie :D





Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny krem z kalafiora i koperku.

Składniki:
50 g masła
1/2 pory
1 cebula 
kalafior świeży lub o tej porze 2 opakowania (450 g) mrożonego kalafiora
pęczek koperku
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
cytryna
cukier
gałka muszkatałowa

Dodatkowo (na grzanki):
kilka kromek chleba
odrobina masła




Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i podpiec w patelni na odrobinie masła z obu stron na grzanki.

Masło rozgrzać w głębokim garnku, dodać posiekaną por i cebulę. Dusić ok 8-10 minut. Po tym czasie dodać kalafiora - różyczki (ja wcześniej zalałam wrzątkiem na 5 minut i odcedziłam). Z kalafiorem dusić ok 10-15 minut, jeśli kalafior się rozgotuje nic się nie stanie. Dodać bulion i przyprawy. Gotować do czasu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać posiekany koperek i zmiksować za pomocą blendera.

Zupę krem przelać do misek, dodać grzanki - gotowe :)
Smacznego! :))



2 komentarze:

Smacznego!