Trufelkowy świat

czwartek, 28 listopada 2013

Faworki / Chruściki



Składniki:
3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
2 całe jajka
4 żółtka
2 łyżki masła
8 łyżek śmietany szczecinieckiej
2 łyżki octu
2 łyżki wódki
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder + cukier waniliowy
olej do smażenia
ręczniki papierowe






Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajka, żółtka, masło, śmietanę, ocet, wódkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wyrobić porządnie ciasto. 

Ciasto podzielić na części, wałkować na cienką warstwę, kroić na paski o długości ok 10cm x 3 cm z nacięciem na środku i zawijać chruściki.

Chruściki smażyć na silnie rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor.

Następnie wyciągnąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.

Smacznego! 






1 komentarz:

Smacznego!