Trufelkowy świat

poniedziałek, 2 października 2017

Bułki orkiszowe z ziarenkami

Na drugie śniadanie polecam pyszne bułki orkiszowe z ziarenkami.
Na słodko z konfiturą, lub na konkretnie.
Jak kto lubi.

Smacznego poniedziałku Kochani!
 




Składniki na rozczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA
1 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
50 g roztopionego masła
300 ml ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki pestek dyni *
2 łyżeczki nasion chia *
1 łyżeczka sezamu *
2 łyżeczki siemienia lnianego *
dodatkowo:
ciepłe mleko
2 łyżki ulubionych ziaren
* Ziarna, które dodamy do ciasta mogą być oczywiście inne, to już zależy od naszej inwencji twórczej ;)

Wykonanie:
Najpierw przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, na jednolitą konsystencję i odstawić na 10 minut.
Do miski wrzucić obie mąki, szczypię soli, ziarna, na koniec dodać mleko wymieszane z masłem.
Urabiać ok 10 minut, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie puszyste.
Ciasto obtoczyć w mące, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po 30 minutach bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut.





2 komentarze:

Smacznego!