Trufelkowy świat

niedziela, 3 maja 2015

Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczek

Dzień dobry, a raczej dobry wieczór. 
Bardzo przepraszam za moją nieobecność - przygotowania do ślubu cały czas trwają, więc mam nadzieję, że mi wybaczycie.
Obiecuję, że jak będę miała więcej czasu, to od razu wracam do WAS z nowymi przepisami! :)
Dzisiaj chciałam Was poczęstować polędwiczką wieprzową w boczku wędzonym. (A w planach jest jeszcze polędwiczka w sosie owocowym:))



Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
boczek wędzony w plastrach
czosnek przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz
odrobina ulubionych ziół
oliwa z oliwek
Dodatkowo: 
masło
2 ząbki przeciśnięte przez praskę
zioła prowansalskie
bazylia, oregano - składniki na masło porządnie wymieszać.

Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry.
Oprószyć solą, pieprzem, i ziołami, natrzeć czosnkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron krótko.
Obsmażone wsadzić na 10 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Po tym czasie owinąć polędwiczki boczkiem i obsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Podawać z pieczonymi ziemniakami (na które wkrótce będzie przepis) i masełkiem czosnkowym.


2 komentarze:

Smacznego!