Trufelkowy świat

piątek, 13 czerwca 2014

Rosół

Dzień dobry, ostatnio nie miałam czasu za bardzo do Was zaglądać, miałam nieprzespane noce, Misiu trochę się rozchorował, wirusówka jakaś panuje wśród psów podobno. Ale już dostaje tabletki, dietkę ma i jest lepiej :).
A za oknem dzisiaj zimno, warto rozgrzać się pysznym rosołem :)
Macie smaka na rosół :D?



Składniki:
porcja rosołowa mięsa drobiowego
3 małe marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 części selery
natka pietruszki
cebula
6 kulek ziela angielskiego
pieprz w kulkach
liście laurowe
kilka suszonych grzybów
1 papryczka chilli
 

sól (u mnie selerowa firmy SKWORCU)
woda

Wykonanie:
Marchewki, seler, korzeń pietruszki obrać. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem.
Mięso zalać lodowatą wodą, gotować na małym ogniu ok 20-30 minut, po tym czasie zdjąć szumowiny, dodać warzywa, suszone grzyby, papryczkę chilli, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liście laurowe.
Gotować ok 1,5-2 godziny, na małym ogniu, zupa powinna pyrkać.
Po tym czasie rosół przyprawić wg uznania solą i pieprzem.
Wybrać mięso i marchewki. Resztę przecedzić przez drobne sitko.
Można podać z domowym makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną pietruszką.
Smacznego!

2 komentarze:

Smacznego!