Tym razem przygotowałam dla was coś sezonowego.
Na pewno każdy uwielbia truskawki. A w połączeniu z rabarbarem smakują wyśmienicie! :)
Zainspirowałam się przepisem z bloga Kuchnia w zieleni. Wyszło przepysznie! :)
Krucho-maślane ciasto, idealnie łączy się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. A do tego pyszna kruszonka! :)
Składniki na ciasto krucho-maślane:
3 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżki oleju
1/2 szkl cukru
5 żółtek
1/2 opakowania gęstej śmietany
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać posiekane masło i resztę składników. Wszystko wymieszać.
Wyłożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce (u mnie duża)
Składniki owocowe:
300 g truskawek
2 łodygi rabarbaru
łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić drobno. Truskawki przepołowić na pół. Owoce wyłożyć według uznania na blaszce. posypać bułką tartą.
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
1 szkl mąki
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystko wymieszać, tak aby powstała kruszonka. (konsystencja piasku:))
Wysypać na owoce.
Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.
A tu jeszcze kilka fotek weekendowych :)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie cista :)
OdpowiedzUsuńJa też słodkie połączenie truskawek, kwaśny rabarbar...
OdpowiedzUsuń:)