Trufelkowy świat

niedziela, 23 marca 2014

Chipsy z cukinii

Dobry wieczór,
jak Wam mija weekend? W sumie to już końcówka?
Ja dopiero jutro zaczynam mój weekend od 13!
Ale od kwietnia już normalnie mam nadzieję, weekend to weekend będzie:)

Dzisiaj od gościa dostałyśmy coś na milszy wieczór.
Czerwone wino, bardzo smaczne. W sam raz na taki dzień jak dziś, po 10 godzinach pracy.


A my do tego winka zrobiłyśmy nasze pierwsze chipsy z cukinii.
Niestety porcja wyszła nam za mała :)
Stwierdziłyśmy, że następnym razem zrobimy z 4, zamiast jednej cukinii. :)

Składniki (na naszą małą porcję):
1 cukinia
sól morska gruboziarnista
papryka w proszku
pieprz świeżo mielony
gałązka rozmarynu
3 listki świeżej bazylii
odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:
Cukinię pokroić w cienkie paski, albo zetrzeć na tarce jak ogórki na mizerię. W misce wymieszać z oliwą i przyprawami. Ułożyć na blaszce, dodać gałązkę rozmarynu i listki bazylii. Piec ok godziny w temperaturze ok 100 stopni. Po 30 minutach obrócić plasterki na drugą stronę.
W sumie to robi się samo. Pyszny i zdrowy efekt, idealna przekąska zamiast zwykłych kupnych chipsów. :)

Smacznego! :)

1 komentarz:

Smacznego!