Trufelkowy świat

poniedziałek, 29 września 2014

Chleb z ziarenkami

Chlebem najpierw zainspirowała mnie książka Grzegorz Łapanowski Smakuje.
A następnie przepis z bloga kotlet.tv.
Jest to mój pierwszy domowy chleb, wcześniej były tylko bułki.
Wyszło pysznie i domowo.




Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 l wody
15 g drożdży świeżych
szczypta soli
50 g płatków owsianych
100 g ziaren (np. Ziarenkowo)
3 łyżki siemienia lnianego


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Wszystkie składniki wymieszać razem łyżką, zaczynając od spodu. Odstawić na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Gotowe przełożyć do formy 28x12, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1h i 15 minut.
Kiedy chleb ostygnie, zawinąć go w ręcznik.
Pieczywo najlepsze jest na następny dzień.
Idealnie na śniadanie! :)



1 komentarz:

Smacznego!