Trufelkowy świat

czwartek, 26 czerwca 2014

ciasto z owocami i polewą malinową mascarpone

W ogródku uśmiechają się do nas porzeczki: czerwone i czarne, końcówka truskawek, kilka poziomek się nawet znalazło, maliny i inne.
Najlepsze będą wszystkie razem połączone w jednym cieście. :)

 

Składniki:
100 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki tortowej
4 jajka
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
porzeczki, agrest, poziomki, maliny, truskawki, jagody - wg uznania :)
brązowy cukier
dodatkowo:
1 opakowanie serka mascarpone

3/4 szkl musu malinowego lub zmiksowanych malin
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny



Wykonanie: 
Masło rozpuścić i dodać cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i dodać rozpuszczone masło z cukrem.
Ciasto miksować dodając po jednym jajku.
Tortownice lub naczynie do tarty wysmarować masłem i posypać kaszą manną, ciasto przelać.
Na wierzch ułożyć nasze ulubione owoce i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto ostygnie robimy malinową polewę.
Serek mascarpone miksujemy z musem malinowym i sokiem z cytryny.
Smarujemy wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
:)


4 komentarze:

  1. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń
  2. zgłoszenie wysłane! :)
    Dziękuję za info! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for helping out, outstanding information.

    my page; get rid of acne scars

    OdpowiedzUsuń
  4. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!