Trufelkowy świat

czwartek, 20 czerwca 2013

Placek drożdżowy z budyniem i czereśniami pod migdałową kruszonką

Ale niespodzianka! Pierwszy raz wyszło mi ciasto drożdżowe, dlatego jestem bardzo szczęśliwa, metodą prób i błędów doszłam do puszystego i smacznego ciasta drożdżowego.
Najbardziej zadowolony chyba był mój Tata, który uwielbia ciasto drożdżowe. I ledwo wyjęłam je z pieca, już czekał z talerzykiem na gorący kawałek.

Składniki na ciasto:
100 g drożdży
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl oleju
4,5 szkl mąki tortowej
1 szkl letniego mleka

Wykonanie:
Mleko, drożdże, jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz olej wymieszać dokładnie trzepaczką w misce. 
Do miski (już nie mieszając!!!) przesiać mąkę, jeżeli powstanie stożek, to delikatnie rozprowadzić rękoma.
Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce pod ściereczką.



W tym czasie przygotować budyń.

Składniki:
500 ml mleka
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
cukier (jeżeli budyń jest niesłodzony)
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Budyń ugotować wg przepisu, dodając mąkę ziemniaczaną (żeby na pewno był bardzo gęsty).
Odstawić do ostygnięcia pod talerzykiem lub folią aluminiową, aby nie powstał kożuch.





Następnym krokiem jest kruszonka.

Składniki:
50 g płatków migdałowych 
ok 8-9 łyżek mąki
ponad 1/2 kostki masła
4 łyżki cukru

Wykonanie:
Płatki migdałowe przełożyć do woreczka i rozdrobnić tuczkiem. Wymieszać je z cukrem, mąką (można też dodać cukier waniliowy). Dodać masło i posiekać.

Dodatkowo:
garść lub dwie wydrążonych czereśni (lub innych owoców)


Po dwóch godzinach wymieszać drewnianą kulką (lub łyżką) ciasto drożdżowe do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wyłożyć na ciasto budyń oraz owoce (jeżeli puszczają sok to najlepiej wycisnąć go z nich).
Na wierzch posypać kruszonką, tak by zakryć cały budyń (inaczej budyń może się nam przypalić).

Piec w nagrzanym  do 180 stopni piekarniku ok 40 minut.
Ja po 40 minutach zostawiłam jeszcze ciasto w zamkniętym, wyłączonym piekarniku ok 5 minut.
Smacznego ! :) 





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie drożdżowe ciasta. Do tego odrobina owoców, no i obowiązkowo kruszonka... Ekstra!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam drożdżowe ciasto i metodą prób i błędów doszłam do tego w końcu, że mi wyszło :))
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń

Smacznego!