Trufelkowy świat

niedziela, 4 czerwca 2017

"słoik truskawkowy", na śniadanie i na piknik

Za oknem pochmurno, znowu nam się pogoda zepsuła, dobrze że zakupiłam wczoraj pyszne truskawki. Trafiłam na ładne, dojrzałe i słodkie, dla mnie sezon truskawkowy może trwać cały rok :).
Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie w słoiku, który można zakręcić i zabrać również na piknik, czy do pracy.
 


Składniki:
ilość porcji: 2
180 g jogurtu naturalnego
20 dojrzałych truskawek
1 dojrzały banan
2 łyżki nasion chia

Wykonanie:
Do słoiczków/szklanek wsypać po łyżce nasion chia, zalać odrobiną wrzącej wody, odstawić.
Banana obrać, 1/4 pokroić w plasterki, truskawki umyć i obrać z szypułek, 5 pokroić w kostkę, również odłożyć.
Do kielicha blendera wrzucić 3/4 banana, pozostałe truskawki i jogurt naturalny. Zmiksować.
Na nasiona chia wylać część jogurtu, ułożyć plasterki banana i kawałki truskawek, zalać resztą jogurtu.
Idealne na śniadanie, a kiedy słoik zakręcimy, również sprawdzi się na pikniku lub jako posiłek do pracy. 





 

 

3 komentarze:

Smacznego!