Trufelkowy świat

czwartek, 24 kwietnia 2014

ciemne ciacho pełne jabłek

Dzień dobry, święta, święta i po świętach. Trochę znowu mnie nie było, ale byłam bardzo zabiegana.
Na szczęście już trochę sprawy zaczynają się układać i do Was wróciłam.
Dzisiaj mam dla Was ciacho - dokładniej ciemny biszkopt, jabłka, masa budyniowa, migdały... Jednym słowem przepysznie! :)
Inspiracją dla mnie był przepis z bloga: niebonatalerzu.




Składniki: /biszkopt
6 jaj (osobno żółtka i osobno białka)
3/4 szkl mąki tortowej

3 łyżki kakao ciemnego
3/4 szkl cukru

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i żółtka.
Następnie dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Składniki:/ poncz
herbata lub kawa (filiżanka)
kieliszek wódki


Wykonanie:
Gorącą kawę lub herbatę wymieszać z wódką. Skropić najpierw pierwszą część biszkoptu, a pod koniec szykowania ciasta drugą.

Składniki: /jabłka
7 jabłek
1/4 szkl cukru
galaretka pomarańczowa


Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem ok 5-10 minut. Pod koniec dodać galaretkę.
Chwilę ostudzić. Wylać na biszkopt nasączony ponczem.

Składniki:/ masa budyniowa
750 ml mleka

łyżeczka cukru waniliowego
1 łyzka mąki tortowej

4 łyzki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
1/2 kostki masła
żółtko

Wykonanie:
Ugotować budyń - szklankę mleka wymieszać z mąkami i żółtkiem. Resztę zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym. Dalej gotować jak budyń.
Przestudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń i mieszać mikserem.
Wylać na masę z jabłek.
Wyłożyć drugi biszkopt i skropić go pozostałą częścią ponczu.

Składniki:/ polewa

70 g masła
mniej niż 1/2 szkl cukru pudru

3 łyzki kakao

2 łyżki mleka
dodatkowo:
migdały


Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i mleko. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i dodać kakao. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Polać biszkopt.
Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)



na biszkopt: 
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf
na biszkopt: 
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.2BKnyL5d.dpuf

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe to ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie komponuje się z tym ponczem z wódką :D

      Usuń
  3. a co z tym masłem z masy budyniowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za zauważenie mojego niedopatrzenia. Masło oczywiście ucieramy i stopniowo dodajemy do niego budyń.
      Błąd w poście już poprawiłam.
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  4. a można ugotować normalny budyń ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :)
      Wtedy gotujemy budyń z półtorej porcji.
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Smacznego!