Trufelkowy świat

piątek, 27 września 2013

Rogaliki drożdżowe wg przepisu Ewy Wachowicz


Przejrzałam moją skrytkę, co tam się z lata zostało, 

patrzę, 
szukam, 
a tam kuka na mnie wielki słoik powideł własnej roboty.


Pierwsza myśl - oczywiście pyszne rogaliki drożdżowe, 

u mnie w domu każdy je lubi, znikają w mgnieniu oka i każdemu buzia się śmieje, kiedy wychodzą z pieca :).



Dlatego też postanowiłam upiec rogaliki, z miłą chęcią wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz, i się nie zawiodłam, ciasto bardzo lekko się urabia, a po upieczeniu, jak i również na drugi dzień, jest bardzo smaczne.

Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
2 kostki masła lub margaryny (2x 200g)
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
100 g drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie całe opakowanie szczecinieckiej, 12%)
powidła
jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania lub lukier (cukier puder + odrobina wody + odrobina cytryny)



Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, odstawiamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy masło, siekamy nożem. Dodajemy jajka, sól, drożdże, ugniatamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na pół, wkładamy do foliowych woreczków i chłodzimy w lodówce ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na części, wałkujemy, aby miało okrągły kształt, dzielimy na 8 części. Dodajemy po łyżce powideł na każdą część i zawijamy rogaliki. Smarujemy rozmąconym jajkiem (opcjonalnie można posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi).
Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.

Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem, lub przygotowanym lukrem.
Smacznego ! :)

10 komentarzy:

  1. też robię rogaliki wg tego przepisu. Są genialne :-) można się uzależnić

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, wpraszam się na rogalika! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłem takich pysznych rogalików.Trzeba by raz upiec.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. pisze że 2 masła margaryny, czy chodzi o kostki czy co takiego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Katarzyna Karska18 mar 2015, 20:37:00

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dzisiaj, przepyszne , próbowałam wg wielu receptur , ale ta bije wszystkie na głowę.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie rogaliki to lubię zjeść na podwieczorek : )

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!