Trufelkowy świat

czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowa fantazja

Kto nie lubi truskawek? Chyba nie znam takiej osoby. Są pyszne, można z nich wyczarować mnóstwo przepysznych dań, dodać do deserów, ciast, galaretek, a nawet sałatek (nie tylko tych owocowych).


Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto - Truskawkowa fantazja.
Zainspirowałam się przepisem z gazetki Przyślij Przepis (czerwiec 6/2013 nr 67 S:58).

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody


Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie 3 łyżki wody, i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ok 15sekund ubijać).
Do tej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia - i drewnianą łyżką delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną)
Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ostygnie zdjąć wierzchnią warstwę (delikatnie nożem, można ją zjeść samą, jest bardzo dobra:))
Można przesmarować ponczem (np. z kawy rozpuszczalnej)



Składniki na masę truskawkową:
ponad pół kilograma truskawek
1 niepełna szkl cukru (chyba, że truskawki są kwaskowate, to wtedy cała szkl)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 galaretka truskawkowa
2 szkl wody

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem (lub mikserem, jeśli nie posiadamy blendera). W garnku zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać zmiksowane truskawki. 
Budynie wymieszać w drugiej szklance wody i dodać do gotującej się masy, gotować chwilę. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek). Wymieszać. Wylać na przestudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia do lodówki.




Pozostałe składniki:
1/2 l kremówki
3-4 opakowania śmietano-fiksów
cukier waniliowy
petitki (u mnie ok 15 małych paczuszek)
czekolada gorzka lub mleczna do starcia

Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietano-fiksami i cukrem waniliowym (jeżeli ktoś lubi na bardzo słodko można dodać też cukier puder).
część masy wyłożyć na masę truskawkową, przykryć petitkami i posmarować pozostałą masą śmietanową. Wierzch posypać startą czekoladą.



5 komentarzy:

  1. Szkoda że zdjęcia niewyraźne ale z opisu mniemam ze smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie miałam ani przy chłodniku, ani przy tym placku mojego aparatu ;(
      Ale może jutro znowu będę robiła Truskawkową fantazję, to nadrobię nowymi zdjęciami :)

      Usuń
  2. Ciacho wygląda bosko ! Chętnie bym zjadła :) Popołudniowa kawka, ciasteczko, długie rozmowy- coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! :)
      Jest naprawdę pyszne!
      Robiłam je ponownie w piątek i zmieniłam, od razu na masę truskawkową dałam petitki, a dopiero potem całą kremówkę :) i na to czekolada.
      Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. pyszności :) taka fantazja to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!