Czekoladowe szaleństwo - czyli maksymalnie czekoladowo + banan dla rozjaśnienia smaków. Czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem budyniowy i czekoladowa polewa! :)
Najpierw pieczemy biszkopt:
Składniki:
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
125 ml oleju roślinnego
125 ml ciepłej wody
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, następnie dolewamy olej wymieszany z ciepłą wodą, miksujemy i całość delikatnie mieszamy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 25 min / 170stopni.
Kiedy biszkopt ostygnie przyrządzamy budyń.
Składniki:
pół litra mleka
budyń czekoladowy bez cukru
150 gram cukru pudru
4 łyżki rumu lub jakiegoś podobnego alkoholu;)
200 gram Kasi
dodatkowo 3 banany pokrojone w plasterki
Wykonanie:
Budyń gotujemy wg przepisu bez cukru. Kiedy ostygnie miksujemy z Kasią i cukrem pudrem oraz alkoholem. Jednolicie ubity krem budyniowy nakładamy na wcześniej rozłożone banany.
Szykujemy ostatnią warstwę czekoladową
Składniki
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
6 łyżek mleka
50 g masła
Wykonanie:
Masło topimy na parze i mieszamy trzepaczką z resztą składników. Polewamy nią budyniową masę.
Ciasto wkładamy do lodówki, albo zajadamy się od razu :)
Smacznego:)
Dzięki fajny pomysł, w przekroju ciacho wygląda rewelacyjnie. Czekolada i budyń w jednym miejscu na raz to najlepsza rzecz pod słońcem :-)
OdpowiedzUsuńWow, ale wypas! :D
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń