Trufelkowy świat

wtorek, 28 sierpnia 2018

Zapiekanka z pieczarkami - smak dzieciństwa

Czy Wam też smak zapiekanki z pieczarkami kojarzy się z dzieciństwem?
Zapiekanki z pieczarkami są bardzo powszechne, często serwowane z dodatkami, ale jednak moją ulubioną jest taka zwykła, tradycyjna.
A Wy lubicie? Robicie sami?
  


Składniki na 8 zapiekanek:
4 krótkie bagietki
1/2 kg pieczarek
1 posiekana cebula
Masło
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Tarta mozarella
Natka pietruszki
Papier do pieczenia
Dodatkowo:
Ketchup


Wykonanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać cebulę i podsmażyć, po 4 minutach wrzucić pieczarki i jeśli trzeba jeszcze odrobinę masła. Podsmażyć, aż pieczarki odparują, przyprawić wg uznania. Bagietki przekroić wzdłuż, wydrążyć góry, aby powstały takie łódeczki. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia (wcześniej można go zgnieść, jest wtedy bardziej elastyczny), piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki podpiec 4 minuty, wyjąć i wyłożyć na każdą pieczarki, posypać obficie mozarellą i zapiec aż ser ładnie się zarumieni.
Gotowe zapiekanki posypać natką pietruszki. Podawać z ketchupem. 

4 komentarze:

Smacznego!