Trufelkowy świat

poniedziałek, 1 września 2014

cytrynowo-migdałowa tarta z ricottą

Dzień dobry, już nam się zrobił pierwszy wrzesień, nie wiem kiedy to zleciało... Ostatnio to czas tak szybko mi ucieka, że po prostu nie wiem jak to się dzieje... 
Wczoraj byliśmy na Rejsie "Bajką" po Warcie, ale o tym w osobnym poście! :)
Teraz zapraszam na tartę z ricottą z nutką cytryny i migdałów.



Składniki:
250 g serka ricotta
1 cytryna
1 paczka migdałów w płatkach
100 g miękkiego masła
3 jajka
10 łyżek cukru
1/4 szkl śmietanki 12 %
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie SKWORCU)
2 szkl mąki tortowej

3 łyżeczki nalewki migdałowej
1/4 bryłki cukru palmowego (np. SKWORCU)

Wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem, dodać nalewkę i śmietanę, następnie po jednym jajku i z każdym miksować 30 sekund. Do masy dodać serek ricotta i sok oraz otartą skórkę z całej cytryny.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Na koniec dodać pół opakowania migdałów, wymieszać delikatnie.
Ciasto przełożyć do foremki posypać resztą migdałów i zetrzeć cukier palmowy, piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30 minut.



2 komentarze:

  1. Lubię takie deserowe śniadania :) Założę się, że w całym domu pachniało migdałami jeszcze przez kilka dni. Zwodząc domowników nadzieją na "taki malutki kawałeczek" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, pachniało migdałami długo...
    Uwielbiam migdały w ciastach, deserach i śniadaniowych jogurtach :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!