Trufelkowy świat

wtorek, 12 grudnia 2017

Lekka sałatka z kuskusem i warzywami

Moja dzisiejsza propozycja będzie lekka i orzeźwiająca.
Kasza kuskus, warzywa, zioła i pyszny lniany olej, który ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, szczególnie kwasu alfa-linolenowego omega-3. Olej ten przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Zapraszam na zdrową i pyszną sałatkę!




Składniki:
1 szkl kaszy kuskus
3 małe pomidory
1 ogórek zielony
1/2 czerwonej papryki
1 pęczek natki pietruszki
20-30 listków świeżej mięty
4 łyżki soku z cytryny
6-7 łyżek oleju lnianego, np. SemCo
1 ząbek czosnku
sól
pieprz


Wykonanie:
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej jego powierzchni.
Odstawić na kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórka również obrać i razem z papryką pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki i miętę drobno posiekać.
Wszystko wymieszać z kaszą kuskus.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, całość przyprawić solą i pieprzem.


3 komentarze:

Smacznego!