Trufelkowy świat

sobota, 2 grudnia 2017

Ciasto korzenne z żurawiną

Dzisiaj na słodko! Wchodzimy już w świąteczne klimaty, pachnie w całym mieszkaniu! Przyprawa korzenna, orzechy, żurawina.W tle świąteczna nutka. Już małymi krokami zaczynam się szykować do tego cudownego dnia!




Składniki:
1 szkl mąki orkiszowej np. TOTA

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej, np. domowej roboty

1/4 szkl brązowego cukru
2 łyżki miodu
1/2 szkl mleka
1/4 kostki roztopionego masła (ok 50 g)
2 jaja

1 szkl świeżej żurawiny
4 łyżki orzechów wg uznania

dodatkowo:
cukier puder 


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą korzenną. W drugiej misce wymieszać mikserem jajka, cukier oraz miód, dodać mleko i roztopione masło i mieszać jeszcze przez chwilę.
Połączyć obie miski i zmiksować na gładkie ciasto. 

Dodać orzechy oraz żurawinę, wymieszać.
Przełożyć do foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.






3 komentarze:

Smacznego!