Trufelkowy świat

środa, 2 sierpnia 2017

Ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem

Pyszne ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy będąc u babci na wakacjach, zapach unosił się po całej kuchni.
Zawsze skubałam ciepłą jeszcze kruszonkę.
A potem mogłam zajadać ciasto na podwieczorek, kolację i jak zostało to jeszcze na drugi dzień na śniadanie.
Zapraszam na takie z nadzieniem jagodowo-budyniowym pod pyszną maślaną kruszonką!
  



Składniki na rozczyn:
4 łyżki mąki pszennej typ 450, np. TOTA
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej typ 450, np. TOTA
2 łyżki cukru
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1,5 szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
300 g świeżych jagód
Składniki na kruszonkę:
1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
100 g masła
6 łyżek cukru

Wykonanie:
Rozczyn.
Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Ciasto.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, przestudzone masło, jajka i rozczyn. Ciasto urabiać ok 10 minut. Kiedy zacznie odklejać się od rąk, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Kruszonka.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać na sypką masę.
Odstawić w chłodne miejsce.
Nadzienie:
Jagody opłukać i osuszyć.
Szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem. Ugotować jak normalny budyń.
Całość.
Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Blaszkę wylepić ciastem, łącznie z bokami.
Do środka wlać jeszcze ciepły budyń, posypać obficie jagodami i na koniec kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w termoobiegu, ok 40-45 minut.
Wystudzić.
Smacznego!


1 komentarz:

Smacznego!