Trufelkowy świat

niedziela, 21 maja 2017

Muffiny jabłkowo-limonkowe

Szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku, wilgotne, idealne kiedy za pół godziny mają wpaść do nas goście, lub kiedy my mamy wychodne i nie wiemy co ze sobą zabrać do kawy :).



Składniki:
2 jabłka starte ze skórką
skórka otarta z jednej limonki
sok z 1/2 limonki
Składniki mokre:
100 g stopionego masła
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl mleka
Składniki suche:
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
7 łyżek cukru brązowego
Dodatkowo:
cukier puder
płatki migdałów


Wykonanie:
Do jednej miski wrzucić mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier, w drugiej wymieszać masło, jajka, jogurt i mleko. Do miski z mokrymi składnikami dodać suche, następnie jabłka wymieszane ze skórką i sokiem z limonki. Całość wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25-30 minut, do efektu suchego patyczka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!